Na poziv pape Franje i križevačkoga vladike Milana Stipića, da se moli i posti za mir u Ukrajini, u Zagrebu, grkokatoličkoj  konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, u srijedu, 26. siječnja 2022., služena je sveta liturgija na tu nakanu, na kojoj se posebno molilo za mir u Ukrajini. Služili su žumberački vikar i zagrebački župnik o. Daniel Vranešić i župnik Metlike i Radatovića o. Ivan Skalivskyi.


 

 

Slijedom poziva pape Franje u nedjelju, 23. siječnja, vladika križevački Milan Stipić poziva sve vjernike Križevačke grkokatoličke eparhije na post i molitvu za mir u Ukrajini, u srijedu, 26. siječnja, kada je papa Franjo pozvao sve vjernike Katoličke Crkve širom svijeta na post i molitvu na tu nakanu.


 

 
VATIKAN (IKA) 23.01.2022. / 12:37

Papa Franjo pozvao je u nedjelju, 23. siječnja sve vjernike da se u srijedu 26. siječnja pridruže molitvi za mir u Ukrajini.

Sa zabrinutošću pratim napetosti koje prijete da zadaju novi udarac miru u Ukrajini i dovedu u pitanje sigurnost europskog kontinenta, s puno većim posljedicama. Upućujem zato usrdan apel svim ljudima dobre volje da uzdignu svoje molitve svemogućem Bogu kako bi svako djelovanje i politička inicijativa bili u službi ljudskoga bratstva, više nego parcijalnih interesa. Onaj tko teži vlastitim ciljevima na štetu drugih, prezire vlastiti poziv čovjeka, jer svi smo stvoreni kao braća i sestre. Promatrajući sa zebnjom trenutne napetosti predlažem da iduća srijeda 26. siječnja bude dan molitve za mir, rekao je Papa u svom obraćanju vjernicima nakon nedjeljnog Angelusa.

U nedjelju, 30. siječnja 2022., Križevačka grkokatolička eparhija slavi svoj dan - blagdan svojih zaštitnika, tri velika crkvena oca i svetitelja sv. Bazilija Velikoga, Ivana Zlatoustoga i Grgura Bogoslova. Tom prigodom u subotu 29. siječnja, uoči blagdana, u Katedrali Presvete Trojice služit će se Velika večernja s litijom, a na sam blagdan u nedjeljau u 10 sati svečana arhijerejska liturgija koju će služiti vladika križevački Milan Stipić, a propovijedati mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i vojni ordinarij u BIH. Poslije litrugije bit će svečano aktivirana aplikacija ''Grkokatolički časoslov'' - nova aplikacija za molitvu časoslova po bizantsko-hrvatskom obredu.


 

 
U nedjelju, 23. siječnja 2022., župa Kašt proslavila je naslovnika župe, svečanom liturgijom koju je služio vladika križevački Milan Stipić, zajedno s kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, župnikom Radatovića i Metlike o. Ivanom Skalivskyim, monahom o. Euzebijem iz Pećnog i đakonom Livijom Marijanom. Pjevanje su predvodili prof. Katarina Rončević i pjevačice iz Zadra. U homiliji je vladika Stipić pozvan vjernike da nasljeđuju velikoga isposnika i oca monaštva Antuna, koji i nakon 1700 godina svojim primjerom dosljednog nasljedovanja Evanđelja svijetli i danas. Potakao je sve da svjedoče jedni drugima evanđeoske krepostima dobrote, ljubavi, praštanja i solidarnosti, osobito u ovim vremenima kada je život postao težak, osobito starijima, bolesnima i siromašnima. I mala župna zajednica poput Kašta može biti velika poput sv. Antuna, i to pred onim najbitnijim, a to je Bog, kada njezini članovi žive u miru, zajedništvu i solidarnosti, kada žive po Zakonu Božjem i kršćanskoj vjeri svojih predaka. Na koncu liturgije pjevači iz Zadra izveli su nekoliko staro-glagoljaških crkvenih napjeva iz Dalmacije koji kao i grkokatolička baština Žumberka, pripadaju ćirilo-metodskoj staroslavenski baštini.

Na biskupskom ređenju novoga dubrovačkoga biskupa mons. Roka Glasnovića, u subotu, 22. siječnja 2022., u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, križevačkoga vladiku i eparhiju predstavljali su o. Zinovij Zenjo Zastavni, župnik splitski i o. Jan Jakubov, župnik Kričaka, Zadra i Vrlike, koji su novozaređenom biskupu prenijeli čestitke vladike Milana Stipića. Glavni rukopoložitelj na ređenu bio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor riječki i mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Uz vladiku križevačkoga Milana Stipića, mons. Roko Glasnović je jedan od najmlađih biskupa Katoličke Crkve i najmlađi biskup Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Čestitamo! Axios!


 

 
DUBROVNIK (IKA) 22.01.2022. / 12:20
 

Obredom biskupskog ređenja tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u subotu, 22. siječnja zaređen je novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Treći stupanj sakramenta svetog reda podijelio mu je glavni zareditelj mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Dubrovačke biskupije, i mons. Tomislavom Rogićem, šibenskim biskupom.

Uime Dubrovačke biskupije biskupsko ređenje za novog biskupa od biskupa glavnog zareditelja zatražio je don Ante Burić, župnik Župe sv. Petra – Boninovo. Bulu imenovanja pročitao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

"I ekologija i briga o okolišu počinje s bogopoštovanjem, s poštovanjem Boga Stvoritelja i Uzdržavatelja i Posvetitelja svega"

Na svetkovinu Bogojavljenja Gospoda našega Isusa Krista, 6. siječnja, vladika križevački Milan Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju u katedrali Presvete Trojice u Križevcima, zajedno sa župnikom katedrale o. Mihajlom Simunovićem, eparhijskim kancelarom o. Vladimirom Simunovićem, eparhijskim ekonomom o. Danijelom Hranilovićem, vicekancelarom jeromonahom Mladenom Mikulićem i jerođakonom Antonijem Pajićem. Vladika Stipić je u predvečerje Bogojavljenja, 5. siječnja služio i Večernju s Liturgijom sv. Bazilija Velikoga te Veliko povečerje s litijom. Na arhijerejskoj liturgiji održan je i svečani blagoslov jordanske ili bogojavljenske vode. Crkva bizantske liturgijske tradicije na svetkovinu Bogojavljenja slavi Isusovo krštenje na Jordanu i otajstvo

6. siječnja
Na svetkovinu Bogojavljenja Crkve bizantskog obreda slave Kristovo krštenje na Jordanu, kao "teofaniju" - bogoobjavu Presvete Trojice. Tom prigodom se vrši veliki blagoslov vode.

TROPAR, glas 1. : Kad si se, Gospode, krstio na Jordanu, objavi se Trojica dostojna klanjanja. Jer Očev glas svjedočiše za tebe, nazivajući te ljubljenim Sinom, a Duh u liku goluba potvrđivaše istinitost riječi. Objavio si se, Kriste Bože, i prosvijetlio svijet: Slava tebi!

KONDAK, glas 4.: Danas si se objavio cijelom svijetu, Gospode, i tvoje svjetlo nas je obasjalo, a mi prosvijetljeni pjevamo tebi: Došao si i objavio si se, o Svjetlosti neobuhvatna!

VEČERNJA I LITURGIJA NA BOGOJAVLJENJE:
https://drive.google.com/file/d/1LD4oVHY7Klywi6mFam_VosjhO-NpLw-G/view?usp=sharing


 

Na inicijativu vladike križevačkog mons. Milana Stipića Križevačka eparhija ugostila je ovih blagdana veliku izložbu božićnih jaslica. Na njoj su sudjelovali i članovi Udruge jasličara Jaska, a izložbu je u nedjelju, 2. siječnja 2022., obišao gradonačelnik Zvonimir Novosel. Gradonačelniku su se pridružili otac Marjan Jeftimov, župnik grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, njegova zamjenica Nikolina Ribarić i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić. Sve do blagdana Bogojavljenja vjernici i posjetitelji će moći razgledati ovu zanimljivu izložbu na kojoj su surađivali već spomenuti jaskanski jasličari, Pokret fokolara Mariapoli Faro i Križevački likovni krug, a u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije, u prostorima katedralnog kompleksa (izvor: Grad Jastrebarsko)