Druge nedjelje po Uskrsu Grkokatolička Crkva slavi Nedjelju mironosica - spomen na žene koje su miomirisima došle na grob pomazati mrtvoga Isusa i među prvima postale svjedokinje njegova uskrsnuća od mrtvih. Te nedjelje, 18. travnja 2021., križevački vladika Milan Stipić služio je u Katedrali Presvete Trojice u Križevcima arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga, uz susluženje katedralnog župnika o. Mihajla Simunovića, kancelara o. Vladimira Simunovića, o. Andrija Savyaka i đakona Mladena Mikulića. U homiliji je naglasio kako su upravo skromne i ponbožne žene koje su htjele iskazati milosrđe mrtvom pravedniku i koje su hrabro došle na njegov grob imale čast i radost biti među prvim svjedokinjama uskrsnuća. ''Bog je tako htio pokazati da kao što je po pramajci Evi i njezinom padu ušlo prokletstvo i smrt u povijest čovječanstva, tako najprije po bogorodici Mariji ulazi u svijet spasenje ljudskoga roda, a onda i po ženama mironosicama vijest o najpresudnijem događaju ljudske povijesti - Kristovo uskrsnuće. Bog je tako počastio ženu u vremenu i kulturi u kojima je žena bila podređena, bez prava glasa, a još manje pouzdana svjedokinja. Bog je htio pokazati da sve čini novo, da njegove misli nisu naše misli,

 
Kardinal Lucian Mureşan, veliki nadbiskup Făgăraş şi Alba Iulia i poglavar Rumunjske grkokatoličke Crkve, imenovao je vladiku Claudia-Luciana Popa, naslovnog biskupa Mariamme and i biskupa Velike nadbiskupske kurije, za upravitelja Eparhije Cluj-Gherla. Vladika Claudiu-Lucian Pop rođen je 22. 07. 1972. u Piscoltu, okrug Satu-Mare, u Eparhiji Oradea. Studirao je na Papinskom Rumunjskom fakultetu u Rimu od 1991 do 1999 i pohađao filozofske studije na Papinskom sveučilištu Urbaniana, a teologiju na Gregorijani, gdje je 2006. doktorirao duhovnu teologiju. Rukopoložen je 1995. u Oradei, od 1999. to 2002. bio je župnikom rumunjske grkokatoličke župe u Parizu i vikar tamošnje rumunjske misije. Od 2007. bio je rektorom Papinskom rumunjskog kolegija ''Pio romeno'' u Rimu. Biskupom je imenovan 2011.  Čestitamo! Na mnoga ljeta!
Izvor: press.vativan.va

IKA, ZAGREB -  Članovi Hrvatske biskupske konferencije okupili su se na 62. plenarnom zasjedanju Sabora HBK koje je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održano u sjedištu HBK u Zagrebu 13. i 14. travnja 2021.

Na početku zasjedanja sudjelovao je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Kao delegat Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na zasjedanju je sudjelovao mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić koji je ujedno i apostolski upravitelj Hvarske biskupije. Prvi put na zasjedanju je sudjelovao i novoimenovani hvarski biskup Ranko Vidović kojemu je predsjednik HBK, pozdravljajući na početku zasjedanja sve nazočne, čestitao na imenovanju i zaželio mu dobrodošlicu u zbor hrvatskih biskupa.

MOLITVA ZA IZBAVLJENJE U VRIJEME PRIJETNJE CORONAVIRUSA

Gospode, Bože naš, koji si bogat milosrđem i koji mudrošću svojom upravljaš našim životima, poslušaj našu molitvu, primi naše pokajanje za grijehe, okončaj  ovu novu zaraznu bolest, ovu epidemiju, kao što si odmaknuo kaznu od svog  naroda u vrijeme kralja Davida.
Ti, liječniče naših duša i tijela, povrati zdravlje svima koji su zahvaćeni ovom bolešću, podigni ih iz njihovih bolesničkih ležajeva kako bi te slavili, Milosrdni Spasitelju, i sačuvaj zdravima sve koji nisu zaraženi. Po svom velikom milosrđu, Gospode, blagoslovi, osnaži i sačuvaj sve koji iz s ljubavlju i požrtvovnošću brinu o bolesnima, bilo u njihovim domovima ili u bolnicama.
Odagnaj sve bolesti i patnje od svoga naroda i pouči nas da cijenimo život i zdravlje kao tvoje darove. Daruj nam mir svoj, Bože, i ispuni srca naša nepokolebljivom vjerom u tvoju zaštitu, u tvoju pomoć i ispuni ih ljubavlju prema tebi i bližnjemu.
Jer ti nas miluješ i spašavaš, Bože naš, i tebi uzdižemo slavu: Ocu i Sinu i Svetomu Duhu, sada  i vazda i u vijeke vjekova. Amin.


 

INTERVJU TJEDNA

Livio Marijan: Grkokatolici u Zadru su nakon 103 godine dobili mjesto za bogoslužje.  

PIŠE IVICA NEVEŠĆANIN,  27. ožujka 2021. - 11:30

Zadarska Nadbiskupija je crkvu sv. Duha ustupila na korištenje grkokatoličkim vjernicima u Zadru, o kojima brigu vodi đakon Livio Marjian

Nedjelja, 7. ožujka 2021., zlatnim će slovima ostati upisana u povijest grkokatoličke crkve u Zadru, Dalmaciji i Hrvatskoj. Tog je dana u crkvi Svetog Duha, mons. Milan Stipić, vladika križevački, predvodio bogoslužje za grkokatolike koji žive u Zadru i okolici. Naime, dogovorom između Zadarske nadbiskupije i Križevačke eparhije, nedavno je grkokatolicima na korištenje dodijeljena skromna barokna crkvica kod Gradskog groblja čime su katolički vjernici bizantskog obreda u Zadru, nakon 103 godine, opet dobili svoje mjesto za molitvu i bogoslužje.

- U Zadru je sve do 1918., odnosno do kraja Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske monarhije, postojala grkokatolička župa, točnije vojna kapelanija, s preko 500 pripadnika iz raznih krajeva Austro-Ugarske. U Dalmaciji su postojale i grkokatoličke župe u okolici Drniša (Kričke, Baljci, Vrlika) koje su stradale u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, a njihovi stanovnici su se raselili po dalmatinski gradovima – govori đakon Livio Marijan, kojeg je Križevačka eparhija,

https://www.glas-koncila.hr/jan-jakubov-slovak-zaljubljen-u-hrvatsku-poslije-vjencanja-i-dakonata-ceka-svecenicko-redenje/?fbclid=IwAR0OengUH9UJluYCVp0VAeA1ClOw5jm1kfjD3HuwEqx21dkKTXefUdfdTJQ 

JAN JAKUBOV, SLOVAK ZALJUBLJEN U HRVATSKU
Poslije vjenčanja i đakonata čeka svećeničko ređenje

Objavio: Vlado Čutura - 12. travnja 2021.

»Na području Dalmacije živi oko šest stotina grkokatolika i život se polako vraća u naše crkve i župe. U Kričkama je osnovan manastir Pokrova Presvete Bogorodice i monasi su u procesu svoje formacije, ali su Kričke i dalje župa koja je stanoviti duhovni centar za područje cijele Dalmacije.«

Na Petrovu polju nedaleko od Drniša, s lijeve strane uz prometnicu koja povezuje Drniš i Šibenik, podiže se crkva među narodom poznata kako »Roga«. Još je u skeli, a pokraj nje se nalazi potpuno uređena kuća čiju unutrašnjost resi kamen podneblja. U kući je središte Dalmatinskoga vikarijata Križevačke eparhije koja obuhvaća grkokatoličke župe Kričke, Baljke i Vrliku te duhovni centar za grkokatolike u Zadru i novoosnovanu župnu zajednicu u Splitu. Donedavno je drevne Kričke vodio sadašnji vladika križevački Milan Stipić, koji je dao velik doprinos obnovi, a odnedavno ih je preuzeo đakon Jan Jakubov, koji nakon još nekoliko ispita čeka svećeničko ređenje. U kući vikarijata živi sa suprugom Suzanom. Oboje su Slovaci.

Križevački vladika Milan Stipić služio je svetu arhijerejsku liturgiju na Tominu nedjelju, 11. travnja 2021., kada župa Uskrsnuća Gospodnjega u Radatovićima slavi tradicionalno godišnje proštenje. Uz vladiku Milana suslužili su brojni svećenici iz okolnih grkokatoličkih župa. Sve prisutne vladika je pozdravio izrekavši pritom prigodnu propovjed u kojoj je prije svega naglasio kako nas trenutna situacija u zemlji i svijetu, kao ni bilo kakve prijetnje, bile one stvarne ili izmišljene, ne smiju odvojiti od naše vjere u Krista uskrsloga. Vladika je podsjetio kako smo svi mi ponekad "nevjerni Tome" koji malakšemo u vjeri ali trebamo jačati naše pouzdanje u Gospoda, jer je od onaj koji vlada nad životom i koji je pobijedio smrt. Poželio je svima obilje Božjega blagoslova, mira i zdravlja uz uskrsni kršćanski pozdrav: Krist uskrsnu! Uistinu uskrsnu!

Foto:

FOTOGALERIJA

Na Uskršnji petak, 9. travnja 2021., poslužitelji/ministranti župe Pokrova Presvete Bogorodice išli su na izlet u, poviješću, sakralnom baštinom i prirodnom ljepotom ispunjen zavičaj brojnih znamenitih osoba hrvatske povijesti, u Jastrebarsko. Iza uvodnog referata o gradu i znamenitim osobama, koji se čitao već u autu tijekom putovanja, domaćin izleta bio je jaskanski župnik i dušebrižnik grkokatolika Zadra i okolice o. Marijan Jeftimov. Gradska jezgra, centralni trg „Stross“ i Turistički centar bila su mjesta korisnih informacija i uputa za daljni obilazak grada. S ocem Marijanom posjetilo se našu župnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg, rkt. župnu crkvu sv. Nikole, drevni franjevački samostan i crkvu BDM, kapelu sv. Duha,  te upoznalo sa bogatom duhovnom tradicijom i baštinom Jaske. Dvorac Erdödy, perivoj, jezero, mostovi, skulpture, gradske su ljepote koje je otac Marijan velikodušno pokazao i ministrantima predstavio. Bačvarski obrt i muzejska zbirka „Golub“, bili su pak dio prikaza jedne stvarnosti u kojoj obiteljska tradicija, fakultetska izobrazba i ručna vještina mogu dati prepoznatljivi

 
ZAGREB (IKA) Na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja 2021., križevački vladika mons. Milan Stipić, u zagrebačkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda zaredio je za đakona Ivana Skalivskyog. Nakon uspješno završenog studija Ivan Skalivskyi vrijeme priprave za primanje đakonata proveo je u zagrebačkom Grkokatoličkom sjemeništu na Gornjem Gradu. Pastoralno iskustvo stjecao je u zagrebačkoj grkokatoličkoj župi te na području drugih župa Žumberačkog vikarijata. Na svečanosti koja je u konkatedrali na Gornjem Gradu okupila klerike Križevačke eparhije, sudjelovale su i časne sestre bazilijanke iz triju samostana u Zagrebu i Križevcima. Križevački vladika Milan na kraju svečanosti poželio je novom đakonu uspješan rad u predstojećem razdoblju.