Prije nekoliko dana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Drnišu objavljena je knjiga Dalmatinski grkokatolici koja prati prošlost ove male vjerske zajednice od tridesetih godina 19. stoljeća sve do današnjih dana. Uzbudljiva je to povijest puna hrabrih župnika i župljana koji su se unatoč siromaštvu i brojnim poteškoćama oduprli svim iskušenjima i kroz silna desetljeća očuvali svoju katoličku vjeru i bizantsko-slavenski obred. Autor, Ivo Mišur je svoje četverogodišnje arhivsko istraživanje povijesti ove malobrojne, ali značajne, zajednice okrunio objavljivanjem ove knjige. Mukotrpna povijest grkokatolika u Dalmaciji obilježena je progonima što pravoslavnih susjeda što državnih vlasti, posebice za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Sve je kulminiralo u Drugom svjetskom ratu kada su područja na kojima su živjeli grkokatolici

 

 

 

U nedjelju, 17. listopada 2021., u zagrebačkoj grkokatoličkoj župi sv. Ćirila i Metoda na Gornjem Gradu održana je prva sveta pričest za osmero prvopričesnika. Svečanu svetu liturgiju predvodio je biskupski vikar i župnik gornjogradske župe o. Daniel Vranešić u zajedništvu sa protojerejem o. Milanom Vranešićem i o. Gorazdom Bastašićem. Mnogobrojnim vjernicima koji su se povodom Prve pričesti okupili u konkatedrali prigodnu propovijed izrekao je stavrofor Milan Vranešić koji je u svojoj homiliji napose istaknuo važnost roditelja u odgoju djece. “Danas draga djeco zahvaljujemo vašim roditeljima koji su vas dovodili u crkvu kako bi se pripravili za ovaj važan i svečani trenutak. Njih poštujte i volite jer brinu za vas i za vašu vjeru. Danas se susrećete u svetom sakramentu sa Isusom Kristom koji je vaš prijatelj i zaštitnik. Pouzdajete se u Njega i neka vam On bude uvijek sigurno utočište u vašim životima” – kazao je propovjednik. Po završetku liturgijskog slavlja prvopričesnici i njihove obitelji nastavile su druženje u velikoj dvorani Grkokatoličkog sjemeništa.


 

 

 

JAVORIV (IKA) 18.10.2021. / 11:30

Od 14. do 17. listopada vicekancelar Križevačke eparhije o. Mladen Mikulić, provincijalna poglavarica sestara bazilijanki u Hrvatskoj s. Darija Fina te izaslanica generalne uprave za hrvatsku vice-provinciju s. Anastazija Pitka nazočili su svečanom obilježavanju 400. obljetnice samostana sestara bazilijanki u ukrajinskom Javorivu.

Slavlje je počelo zahvalnom Božanskom liturgijom koju je predvodio metropolit lavovski Igor Voznjak. U sklopu programa održane su međunarodna znanstvena konferencija, svečana akademija te razna kulturno-umjetnička događanja. U kulturnom programu svečano su izložene zastave svih zemalja gdje djeluju sestre bazilijanke, uključujući i Hrvatsku, te je izvedena pjesma na hrvatskom jeziku.

 
FOTOGALERIJA:
 
U nedjelju, 17. listopada 2021., u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima svečanom arhijerejskom liturgijom otvorena je Godina biskupijske sinode i proslavljen višestruki svećenički jubileji kao i 18. obljetnica svećeničkog i prva obljetnica biskupskog ređenja križevačkoga vladike Milana Stipića koji za svećenika i biskupa zaređen na blagdan sv. Luke, apostola i evanđeliste, 18. listopada. Pedesetu obljetnicu svećeništva slavio je o. Joakim Simunović, umirovljeni župnik Mikluševaca i Berka, četrdesetu obljetnicu svećeništva slavio je njegov brat o. Mihajlo Simunović, katedralni župnik u Križevcima, a desetu obljetnicu svećeništva slavio je o. Vladimir Simunović, eparhijski kancelar i sin katedralnog župnika o. Mihajla. Uz brojne svećenike i vjernike, na liturgiji koju je pjevao Zbor grkokatoličke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše, sudjelovali su i župan koprivničko-križevački Darko Koren te gradonačelnik Križevaca Mario Rain. Na kraju liturgije biskup Milan Stipić pozvao je sve na molitvu zaziva Svetoga Duha pjevanjem tropara ''Caru nebeski'' s kojom je i službeno započela Godina biskupijske sinode u Križevačkoj eparhiji kao i u svim katoličkim biskupijama u svijetu. Biskup Milan naglasio je važnost sinodalnog hoda mjesne Crkve koji će pomoći rastu u zajedništvu, solidarnosti i osluškivanju znakova vremena kako bi se Kristovo evanđelje što uspješnije navješćivalo, na što nas papa Franjo sve poziva. U homiliji je

RAZGOVOR S POVODOM - Mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije, godinu dana od ustoličenja, o planovima, aktivnostima, cijepljenju, popisu stanovništva

  1. listopada 2021.  Razgovarao: Dejan Pernjak  prigorski.hr;  foto: Zdenko Balog

U nedjelju 17. listopada navršit će se godina dana od hiritonije tj. biskupskog ređenja vladike Križevačke eparhije mons. Milana Stipića, koji je inače još u ožujku 2019. preuzeo upravljanje Eparhijom kao apostolski administrator.

U povodu prve obljetnice od ustoličenja, jednog od deset najmlađih biskupa na svijetu (mons. Stipić rođen je 28.12.1978. op.a.), donosimo razgovor s mons. Stipićem u kojem otkriva buduće planove, aktivnosti koje se provode, korona krizi, cijepljenu, popisu stanovništva, svojim dojmovima o Križevcima i njegovim stanovnicima.

Preuzvišeni, prije svega zahvaljujem na mogućnosti da se ponovo vidimo i razgovaramo. Naravno, ovo nije naš prvi susret ovakve vrste. Doduše, prošlo je već neko vrijeme, a povod ovog razgovora je ipak opravdan. Naime, u nedjelju,

Nedjelja, 14. studenoga 2021.

»Siromahâ svagda imate uza se« (Mk 14, 7)

1. »Siromahâ svagda imate uza se« (Mk 14, 7). Isus je te riječi izgovorio nekoliko dana prije Pashe, dok je blagovao u Betaniji, u kući nekog Šimuna zvanog “Gubavac”. Kako izvješćuje evanđelist, u prostoriju gdje se blagovalo ušla je neka žena držeći u rukama alabastrenu posudu punu dragocjene pomasti, kojom je Isusa polila po glavi. Ova je gesta izazvala veliko zaprepaštenje i pobudila dvije različite reakcije. Prva je reakcija ogorčenost nekih prisutnih, uključujući i učenike, koji, s obzirom na cijenu pomasti – oko 300 denara, što odgovara godišnjoj plaći jednog radnika – misle da je bilo bolje prodati je i novac dati siromasima. Prema Ivanovu Evanđelju, Juda se našao tumačiti taj stav: »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?«. Evanđelist napominje: »To ne reče zbog toga što mu bijaše stalo do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo« (12, 5-6). Nije slučajno da ta teška kritika dolazi iz usta izdajice: to je dokaz da oni koji nemaju osjećaja za siromahe izdaju Isusovo učenje i ne

U četvrtak, 14. listopada u fokolaru muške zajednice Djela Marijina u Križevcima, križevački vladika Milan Stipić, u pratnji đakona o. Livija Marijana, susreos se s članovima pokreta Fokolara - Djela Marijina u Križevcima, koji žive, djeluju i vode Mariapoli Faro u Križevcima. Biskup Stipić je slavio euharistiju zajedno s članovima pokreta i nakon misnog slavlja, u zajedničkom druženju, susreo članove pokreta. Biskup Stipić se zahvalio na lijepoj i bratskoj suradnji koju Križevačka eparhija, Ordinarijat i katedrala imaju s fokolarinima, naglasivši vrijednost i važnost crkvenog i kršćanskog zajedništva u životu i radu svih crkvenih zajednica na jednom prostoru, kojim se svjedoči kršćanska ljubav i bratstvo. Izložio im je predstojeće eparhijske projetke i planove u Križevcima, i pozvao sve na sudjelovanje u predstojećim slavljima u katedrali. Biskup Milan se osvrnuo na svoje nedavno sudjelovanje na otvorenju Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti, na susretu istočnih katoličkih biskupa kao i na susret s papom Franjom u Prešovu u rujnu, prenijevši članovima pokreta svoje doživljaje i bitne poruke tih susreta. Zanimao se za život i rad članova ove zajednice u Križevcima te udijelio svima blagoslov.

FOTO:

Smjernice Generalnog tajništva biskupijske sinode iz Rima

Prijedlog točaka za razmatranje

Sinoda je poziv svakoj biskupiji da krene putom temeljite obnove nadahnuta milošću Duha Božjega. Kako je rečeno u Pripremnom dokumentu, na Sinodi se razmatraju glavna pitanja: Kako se danas u Crkvi ostvaruje naš zajednički hod u sinodalnosti? Na koje nas korake Duh poziva kako bismo rasli u svojemu zajedničkom hodu?

U tim se pitanjima traži sensus fidei cijeloga Božjeg naroda. Kako svaka biskupija ima jedinstven kontekst, njezin će put traženja, poticanja i žetve plodova toga osjećaja vjere biti jedinstven. Općenito gledajući, smjernice Sinode podsjećaju nas:

  • Cilj je osigurati sudjelovanje najvećega mogućeg broja ljudi, kako bismo slušali živi glas cjelokupnoga Božjeg naroda.
  • To nije moguće ako se osobito ne potrudimo kako bismo aktivno pružili ruku ljudima tamo gdje jesu, posebice onima koji su često isključeni ili koji nisu uključeni u život Crkve.

„Crkva, točnije Križevačka eparhija jest poput majke koja nastoji razumjeti svu svoju duhovnu djecu, osjetiti njihove duhovne i ine potrebe i pomoći im u traženju sebe“, istakao je biskupski vikar mr.sc. Vladimir Sedlak na znanstveno stručnom skup „Rusini jučer, danas, sutra“ u Orahovici

U centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog Križa u Orahovici od 8. do 10. listopada 2021. održan je trodnevni znanstveno stručni skup: „Rusini jučer, danas, sutra“ u organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog Crvenog križa Osijek. Ovogodišnji znanstveno stručni skup, inače 7. po redu, za polaznicu je imao dokument Vlade Republike Hrvatske „Operativni programi nacionalnih manjina za razdoblje 2021-2024. koncipiran u tri radna panela, rad po grupama, raspravu. Nakon svečanog otvaranja i pozdrava gostiju u ime Organizatora skupa, od gđe Dubravke Rašljanin, pristupilo se izviješćima ostvarenog djelovanja i rada u protekloj godini u područjima: samouprave, prosvjete, kulture, izdavaštva, medijske zastupljenosti, promoviranja kulturne i sakralne baštine, partnerske i komplementarne suradnje s drugim relevantnim Subjektima i Ustanovama za njegovanje identiteta, promicanje kulture i očuvanja tradicije Rusina u RH i inozemstvu. Uslijedili su radni paneli i rasprave.

SAMOBOR (IKA) 10.10.2021. / 19:03
U nedjelju 10. listopada u grkokatoličkom pastoralnom centru Samoboru proslavljen je nebeski zaštitnik praotac naše vjere Abraham. Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog predvodio je žumberački dekan i župnik u Pribiću vlč. Nenad Krajačić. Samoborski rimokatolički župnik i dekan preč. Ivica Cik mnogobrojnim je vjernicima u propovijedi protumačio biblijske likove Abrahama, bogataša, i Lazara iz poznate i poučne Isusove priče o bogatašu i Lazaru. Propovjednik je okupljenima poželio da se na kraju zemaljskog života, koji neka obiluje dobrim djelima, nađu u krilu Abrahama u društvu Lazara uboga. Na kraju sv. Liturgije upravitelj grkokatoličkog pastoralnog centra vlč. Mile Vranešić pročitao je zahvalnicu tamošnjem pjevačkom zboru, za vjerno, revno i lijepo pjevanje kroz proteklih 15 godina u liturgijskim slavljima i potaknuo ih na daljnju ustrajnost u svom Bogu milom služenju u tamošnjoj župnoj zajednici. 
Pjevački zbor župe Samobor ujedno je proslavio 15 godina djelovanja. Tom prigodom čestitku im je uputio i vladika Milan Stipić: Poštovani i dragi pjevači kora Presvete Bogorodice u Samoboru. Već punih 15 godina djelujete u vašoj župnoj crkvi