U sklopu Studija za istočnu kršćansku duhovnost u Križevcima, u petak 26. i subotu, 27. siječnja u biskupskoj rezidenciji polaznicima je predavanje i prezentaciju iz Uvoda u liturgiku održao đakon Livio Marijan, profesor

filozofije, etnologije i teologije.

Prvi dio Uvoda u liturgiku obuhvatio je povijest Istočnih Crkava i nastanak različitih Istočnih kršćanskih obreda. Za  razliku od kršćanskog Zapada, kršćanski Istok poznaje šarolikost Crkava i obreda koji su nastali u prvom kršćanskom mileniju te bitno utjecali na razvoj teologije, crkvenosti, liturgije i duhovnosti čitave kršćanske ekumene. Drevne sirske i koptske liturgije u mnogim svojim elementima predstavljaju izravnu vezu s Prvom Crkvom te su utjecale na daljnji razvoj razvoja i oblikovanja drugih kršćanskih obreda kao što su bizantski, armenski i rimski te ih uvijek valja uzimati u obzir pri proučavanju liturgike. U sljedećim predavanjima iz Uvoda u liturgiku, koja se održavaju po dogovoru i prema mogućnostima polaznika, predstavit će se povijest i struktura Bizantskog (Grčkog ili Carigradskog) obreda.

Studij Istočne kršćanske duhovnosti otvorila je Križevačka eparhija 2023. godine za osobnu duhovnu, vjerničku i intelektualnu izgradnju svih zainteresiranih, a obuhvaća teme iz biblijske i otačke teologije, crkvenog prava, liturgije, ikonografije, crkvenog pjevanja i druge. Studij je koncipiran tako da se predavanja održavaju vikendom i online kako bi bio dostupan polaznicima koji rade i dolaze iz raznih udaljenijih krajeva Hrvatske.

Potrebne informacije u svezi studija mogu se dobiti na portalu Križevačke eparhije ( https://www.krizevacka-eparhija.com/) i facebook stranici „Studij istočne kršćanske duhovnosti“ ( https://www.facebook.com/studijistocnekrscanskeduhovnosti).