"Ako ti je savjest čista, ti onda neprestano svetkuješ, jer se hraniš dobrim nadama i raduješ iščekivanjem budućih dobara. Ako pak imaš grižnju savjesti i ako si kriv za mnoge grijehe, onda ti ni tisuću blagdana i proslava neće pomoći da se osjećaš bolje od onih što plaču. Kakva mi je korist od sunčanog dana, kad je moja duša pomračena prijekorima savjesti? Prema tome, ako želiš imati koristi od početka nove godine, onda postupaj ovako: kada vidiš da se navršila godina, zahvali Gospodinu što te proveo kroz taj godišnji period. Budi skrušen u srcu, odmjeri vrijeme svoga života i sam sebi reci: dani jure i prolaze, vrijeme se navršava, veliki dio svoga puta već smo prešli, a što smo uradili? Zar ćemo odavde otići prazni i lišeni svakog dobrog djela? Sud je pred vratima, a život nezadrživo hrli k starosti?... Onaj blagdan, o kojem sam govorio, postojan je i ne iščekuje godišnje periode, i nije ograničen na određene dane. Njega podjednako može svetkovati i bogataš i siromah, jer tu nije važan novac, ni bogatstvo, već samo vrlina. Nemaš novca? Postoji stan Božji, najvrednije od svih blaga, jer se ono ne može ni uništiti, ni izmijeniti, ni potrošiti. Pogledaj na nebo i na nebo nebesa, na zemlju, more, zrak, raznorodne životinje, različito bilje i na čitav ljudski rod; sjeti se anđela, arhanđela i višnjih sila. Imaj na umu da je sve to, bogatstvo tvoga Gospodara. Ne može biti da je sluga tako bogatog Gospodara siromašan, ako je njegov Gospodar milostiv prema njemu. Gledanje na dane ne priliči kršćanskoj filozofiji i pripada poganskoj obmani…"


 

U subotu, 28. prosinca 2019., u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom,  održan je osmi po redu tradicionalni Božićni koncert u Jaski. Na koncertu su sudjelovali najpoznatiji zborovi i vokalno-instrumentalni sastavi iz jaskanskog kraja, a otvorilo ga je jaskansko gradsko pjevačko društvo "Javor". Nakon što se svojim skladbama predstavio Župni zbor pri jaskanskoj rimokatoličkoj župi sv. Nikole biskupa, mnogobrojna publika imala je priliku čuti i izvedbe sastava "Ad hoc", Udruge pjevača izvornih pjesama "Sveta Jana" i pjevačke skupine Kud-a "Cvijet" iz Cvetkovića. Bogat i raznovrstan koncert duhovnih skladbi, među kojima su prevladavale božićne, zaključila je klapska skupina pod imenom "Borsa 1862" iz Draganića koja je

U grkokatoličkoj župi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, u subotu 28. prosinca 2019., Svete tajne krštenja i miropomazanja primila je gospođa Oxana Semenova i njezina dva sina Alex i Nikola, koji su istoga dana slavili i svoje rođendane. Krstio ih je mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, a za taj svečani trenutak pripremao ih je grkokatolički župnik jaskanski i katedralni dekan, o. Marjan Jeftimov. U prigodnoj propovijedi prilikom krštenja mons. Stipić je pohvalio ovu njihovu odluku koja je posebna i vrlo simbolična, jer su kao obitelj svi odlučili na dan kada su djeca rođena preporoditi se Svetim krštenjem i zaodjenuti se Kristom.Župnik Jeftimov u svom pozdravu i čestitkama spomenuo je da su danas postali punopravni članovi Crkve Kristove i jaskanske župe i da od sada sve životne radosti i žalosti mogu dijeliti sa svojom župnom zajednicom koja će ih podupirati u kršćanskom životu.


 

"Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku" (Iz 9, 1)

Draga braćo i sestre, sretan vam Božić!

Iz krila majke Crkve ponovo se ove noći rodio Sin Božji koji je postao čovjekom. Ime mu je Isus, što znači „Bog spašava“. Otac, vječna i beskrajna Ljubav, poslao ga je u svijet ne da osudi, nego da svijet spasi (usp. Iv 3, 17). Otac nam ga je dao s neizmjernim milosrđem. Dao ga je za sve. Dao ga je zauvijek. I On se rodio, poput malog plamena upaljenog u tami i hladnoći noći.
To Dijete, rođeno od Djevice Marije, utjelovljena je Riječ Božja. Riječ koja je upravljala Abrahamovo srce i korake prema obećanoj zemlji i nastavlja privlačiti one koji vjeruju u Božja obećanja. Riječ koja je Židove vodila na putu od ropstva do slobode i nastavlja pozivati robove svih vremena, pa i dan-danas, da izađu iz svojih tamnica. To je Riječ sjajnija od sunca, utjelovljena u malom sinu čovječjem, Isusu, svjetlu svijeta.

Dragi slušatelji i gledatelji,

Na početku Adventa čitamo u liturgiji proročanstvo proroka Izaije koje najavljuje Mesijin dolazak ovim riječima: “Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da nas spasi!” (Iz 35,4). S jedne strane, prorok kaže: “Budite jaki, ne bojte se”, a s druge strane: “Evo Boga vašega, odmazda dolazi.” Zanimljivo, zar ne? Bog dolazi osvetiti se za grijeh koji je počinio čovjek, a prorok kaže da se ne treba bojati. Zašto? Jer Božja osveta je ljubav: “On hita da nas spasi.” To je logika bitno drugačija od naše. Mi se osvećujemo odgovarajući na zlo zlom i tako stvaramo lanac mržnje koji može dovesti sve do rata, do smrti. Bog, naprotiv, odgovara na pretrpljeno zlo oproštenjem: šalje svoga Sina da plati dug koji smo skupili našim grijesima. Samo oprost može zaustaviti začarani krug nasilja. Božja osveta je osveta ljubavi, one ljubavi koja se ne nameće, već poštuje našu slobodu.

“Kristovim rođenjem Bog je pokazao ljudskome rodu kako On izgleda, koje je Njegovo pravo lice“

VIDEO: https://youtu.be/zWi3EQpOWvM 

U predvečerje svetkovine Rođenja Kristova (Badnjak), mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, služio je večernju službu bdjenja u Grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, a na svetkovinu Božića svečanu Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. S njime su suslužili o. dr. Robert Rapljenović, rektor Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu i stavrofor o. Mihajlo Simunović, katedralni župnik. Na liturgiji je pjevao Katedralni pjevački zbor pod ravnanjem dirigenta Ozrena Bogdanovića. Tako je nakon dugo vremena božićnu liturgiju u križevačkoj prvostolnici predvodio njezin upravitelj. Na bogoslužju se okupilo mnoštvo vjernika, sestre Bazilijanke, članovi pokreta Djela Marijina (Fokolarini), a prisustvovao je i gradonačelnik Križevaca g. Mario Rajn sa suprugom i kćerkom. U homiliji je mons. Stipić kazao je kako čovjek neprekidno traga za Bogom, jer ima u samom svom biću u sebi ima ugrađeno upravo to bogotraženje, traži ono što je vječno, ono što je iznad njega, ono što je nadzemaljsko.

STIHIRE OCIMA, psalmi hvale na Jutrenji:

Podigni snažno glas svoj, Sione, grade Božji, i navijesti božanski spomen otaca, te s Abrahamom pohvali Izaka i vazda slavnoga Jakova! Evo s Judom i Levijem uzveličajmo velikoga Mojsija i čudesnoga Arona, s Davidom proslavimo Jošuu i Samuela. Zaplješćimo i božanskim pjesmama zapjevajmo predblagdansku hvalu Kristu Bogu, moleći njegovo milosrđe i svijetu obilje milosti.

Dođi, Ilijo, koji si nekoć sjedio na božanstvenim  ognjenim kolima, i bogomudri Elizeju, s Ezekijelom i Jošijom, i zajedno se radujte! Zaigrajte skupa,  dvanaestorice časnih i bogonadahnutih proroka i pravednika, i pjesmama zapjevajte Kristovu rođenju! A vi, preblaženi mladići, koji ste rosom Duha u peći ugasili  plamen, molite za nas Krista, da dušama našim pošalje obilje milosti!

Djevica naviještena odvijeka na zemlji u proročkim viđenjima, pokazala se Bogorodicom! Navijestiše ju mudri patrijarsi i zborovi pravednih s kojima u kolu zaigraše i plemenite žene: Sara, Rebeka, Rahela i Ana, sa slavnom Mirjam, sestrom Mojsijevom. Raduju se s njima svi krajevi svijeta i sva stvorenja slave jer dolazi se u tijelu roditi Svestvoritelj i Bog, darujući nam obilje milosti!

TROPAR predblagdana Rođenja, glas 4.:  Spremaj se, Betleheme, otvori se svima Edene! Uresi se, Efrato, jer od Djevice procvjeta u spilji Drvo života! Njezina utroba posta duhovnim rajem, u kojem se nalazi božansko Drvo. Od kojeg jedeći, bit ćemo živi, a ne umrijeti kao Adam. Krist rađa se, da obnovi nekoć palog čovjeka.

KONDAK, predblagdana Rođenja, glas 1.: Veseli se, Betleheme! Spremaj se, Efrato! Jer gle, Ovčica nosi u utrobi Velikog Pastira, i hita da ga porodi. Njega bogonosni Oci duhom promatraju, raduju se i s pastirima slave Djevicu koja ga doji.

IKOS: Promatrajući svjetlost tvog sjajnog poroda, Djevice, bogoljubni Abraham i slavni Izak sa svim zborom svetih okupljaju se kod Gospoda i privode sva stvorenja radosnom tvom dočeku. Jer objavila se ona koja svima nosi radost i u svom krilu zače onoga koji nekoć u Babilonu čudesno sačuva mladiće nepravedno u peć bačene! Njega duhom promatraju, raduju se i s pastirima slave Djevicu koja ga doji.


 

klikni na sliku: