"Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku" (Iz 9, 1)

Draga braćo i sestre, sretan vam Božić!

Iz krila majke Crkve ponovo se ove noći rodio Sin Božji koji je postao čovjekom. Ime mu je Isus, što znači „Bog spašava“. Otac, vječna i beskrajna Ljubav, poslao ga je u svijet ne da osudi, nego da svijet spasi (usp. Iv 3, 17). Otac nam ga je dao s neizmjernim milosrđem. Dao ga je za sve. Dao ga je zauvijek. I On se rodio, poput malog plamena upaljenog u tami i hladnoći noći.
To Dijete, rođeno od Djevice Marije, utjelovljena je Riječ Božja. Riječ koja je upravljala Abrahamovo srce i korake prema obećanoj zemlji i nastavlja privlačiti one koji vjeruju u Božja obećanja. Riječ koja je Židove vodila na putu od ropstva do slobode i nastavlja pozivati robove svih vremena, pa i dan-danas, da izađu iz svojih tamnica. To je Riječ sjajnija od sunca, utjelovljena u malom sinu čovječjem, Isusu, svjetlu svijeta.

Dragi slušatelji i gledatelji,

Na početku Adventa čitamo u liturgiji proročanstvo proroka Izaije koje najavljuje Mesijin dolazak ovim riječima: “Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da nas spasi!” (Iz 35,4). S jedne strane, prorok kaže: “Budite jaki, ne bojte se”, a s druge strane: “Evo Boga vašega, odmazda dolazi.” Zanimljivo, zar ne? Bog dolazi osvetiti se za grijeh koji je počinio čovjek, a prorok kaže da se ne treba bojati. Zašto? Jer Božja osveta je ljubav: “On hita da nas spasi.” To je logika bitno drugačija od naše. Mi se osvećujemo odgovarajući na zlo zlom i tako stvaramo lanac mržnje koji može dovesti sve do rata, do smrti. Bog, naprotiv, odgovara na pretrpljeno zlo oproštenjem: šalje svoga Sina da plati dug koji smo skupili našim grijesima. Samo oprost može zaustaviti začarani krug nasilja. Božja osveta je osveta ljubavi, one ljubavi koja se ne nameće, već poštuje našu slobodu.

“Kristovim rođenjem Bog je pokazao ljudskome rodu kako On izgleda, koje je Njegovo pravo lice“

VIDEO: https://youtu.be/zWi3EQpOWvM 

U predvečerje svetkovine Rođenja Kristova (Badnjak), mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, služio je večernju službu bdjenja u Grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, a na svetkovinu Božića svečanu Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice. S njime su suslužili o. dr. Robert Rapljenović, rektor Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu i stavrofor o. Mihajlo Simunović, katedralni župnik. Na liturgiji je pjevao Katedralni pjevački zbor pod ravnanjem dirigenta Ozrena Bogdanovića. Tako je nakon dugo vremena božićnu liturgiju u križevačkoj prvostolnici predvodio njezin upravitelj. Na bogoslužju se okupilo mnoštvo vjernika, sestre Bazilijanke, članovi pokreta Djela Marijina (Fokolarini), a prisustvovao je i gradonačelnik Križevaca g. Mario Rajn sa suprugom i kćerkom. U homiliji je mons. Stipić kazao je kako čovjek neprekidno traga za Bogom, jer ima u samom svom biću u sebi ima ugrađeno upravo to bogotraženje, traži ono što je vječno, ono što je iznad njega, ono što je nadzemaljsko.

STIHIRE OCIMA, psalmi hvale na Jutrenji:

Podigni snažno glas svoj, Sione, grade Božji, i navijesti božanski spomen otaca, te s Abrahamom pohvali Izaka i vazda slavnoga Jakova! Evo s Judom i Levijem uzveličajmo velikoga Mojsija i čudesnoga Arona, s Davidom proslavimo Jošuu i Samuela. Zaplješćimo i božanskim pjesmama zapjevajmo predblagdansku hvalu Kristu Bogu, moleći njegovo milosrđe i svijetu obilje milosti.

Dođi, Ilijo, koji si nekoć sjedio na božanstvenim  ognjenim kolima, i bogomudri Elizeju, s Ezekijelom i Jošijom, i zajedno se radujte! Zaigrajte skupa,  dvanaestorice časnih i bogonadahnutih proroka i pravednika, i pjesmama zapjevajte Kristovu rođenju! A vi, preblaženi mladići, koji ste rosom Duha u peći ugasili  plamen, molite za nas Krista, da dušama našim pošalje obilje milosti!

Djevica naviještena odvijeka na zemlji u proročkim viđenjima, pokazala se Bogorodicom! Navijestiše ju mudri patrijarsi i zborovi pravednih s kojima u kolu zaigraše i plemenite žene: Sara, Rebeka, Rahela i Ana, sa slavnom Mirjam, sestrom Mojsijevom. Raduju se s njima svi krajevi svijeta i sva stvorenja slave jer dolazi se u tijelu roditi Svestvoritelj i Bog, darujući nam obilje milosti!

TROPAR predblagdana Rođenja, glas 4.:  Spremaj se, Betleheme, otvori se svima Edene! Uresi se, Efrato, jer od Djevice procvjeta u spilji Drvo života! Njezina utroba posta duhovnim rajem, u kojem se nalazi božansko Drvo. Od kojeg jedeći, bit ćemo živi, a ne umrijeti kao Adam. Krist rađa se, da obnovi nekoć palog čovjeka.

KONDAK, predblagdana Rođenja, glas 1.: Veseli se, Betleheme! Spremaj se, Efrato! Jer gle, Ovčica nosi u utrobi Velikog Pastira, i hita da ga porodi. Njega bogonosni Oci duhom promatraju, raduju se i s pastirima slave Djevicu koja ga doji.

IKOS: Promatrajući svjetlost tvog sjajnog poroda, Djevice, bogoljubni Abraham i slavni Izak sa svim zborom svetih okupljaju se kod Gospoda i privode sva stvorenja radosnom tvom dočeku. Jer objavila se ona koja svima nosi radost i u svom krilu zače onoga koji nekoć u Babilonu čudesno sačuva mladiće nepravedno u peć bačene! Njega duhom promatraju, raduju se i s pastirima slave Djevicu koja ga doji.


 

klikni na sliku:


 

 

Misa u Istražnom zatvoru Remetinec, 19. 12. 2019.

 

Dragi prijatelji,

Već sada, se nalazimo u božićnom ozračju. Nije to samo neki osjećaj već ulazak u tajnu ovog, tako nam dragog blagdana.

Želio bih naglasiti riječ koja se često ponavlja u Božićnoj liturgiji i za koju se nadam da će nam pomoći da dobro proživimo ovo vrijeme: ta riječ je radost. Sve je započelo s pozivom na radost: „Raduj se, milosti puna, Gospodin s tobom!” (Lk 1,28), rekao je arkanđeo Gabrijel mladoj djevojci iz Nazareta kada joj je najavio da će postati majka, ni manje ni više, nego Mesije, Spasitelja, kojeg su proroci navještali Izraelskom narodu koji ga je iščekivao. Kada Marija odlazi posjetiti svoju rođakinju Elizabetu, Ivan kliče od radosti u majčinoj utrobi: "Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi” (Lk 1,44). "Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!" (Lk 2,10) pozdrav je to anđela Betlehemskim pastirima čim se Isus rodio. I mudraci kada su čuli za rođenje Sina Božjega i krenuli su mu se pokloniti „kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom” (Mt 2,10). Ono što mora označavati našu vjeru je upravo radost.

 

UVODNE MOLITVE

Molitvama svetih otaca naših, Gospode Isuse Kriste, Sine Božji, pomiluj nas.
Slava tebi, Bože naš, slava tebi.
Kralju nebeski, Tješitelju, Duše istine, koji posvuda jesi i sve ispunjaš, riznico dobara i darovatelju života, dođi i nastani se u nama i očisti nas od svake ljage i spasi, o dobri, duše naše.
Sveti Bože, Sveti Jaki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas. Triput.
Slava Ocu i Sinu i Svetomu Duhu: i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amin.

Presveta Trojice, pomiluj nas. Gospode, očisti grijehe naše. Vladaru, otpusti bezakonja naša. Sveti, pohodi nas i izliječi slabosti naše imena svoga radi.
Gospode, pomiluj. Gospode, pomiluj. Gospode, pomiluj.
Slava Ocu i Sinu i Svetomu Duhu: i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amin.
Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje. Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Amin.

TROPAR PREDBLAGDANA, glas 4.

Spremaj se, Betleheme, otvori se svima Edene! Uresi se, Efrato, jer u špilji od Djevice procvjeta Drvo života! Njezina utroba posta duhovnim rajem, u kojem se nalazi božansko Drvo od kojega jedeći, bit ćemo živi, a ne umrijeti kao Adam. Krist se rađa, da obnovi nekoć palog čovjeka.        

KANON Predvečerja Rođenja, glas 6.:

Pjesma 1.

Irmos: Nekoć si pokopao tiranskoga progonitelja pod valovima morskim a sada si skriven u jaslama dok te Herod smjera ubiti! Mi, pak, sa zvijezdoznancima zapjevajmo Gospodu, jer se slavno proslavi!

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, u petak 20. prosinca 2019., dodijeljena je najviša državna nagrada u kategoriji "za životno djelo" svećeniku grkokatoličke Križevačke eparhije o. Ivanu Radeljaku, ravnatelju eparhijskog Caritasa, za izniman doprinos na području humanitarne i karitativne pomoći najpotrebnijima. Čestitamo!