6. prosinca

SINAKSAR: Rodio se oko 270. godine u gradu Patari, u pokrajini Liciju, u Maloj Aziji, kao jedinac u poznatoj i imućnoj obitelji Teofana i None. Nikola se zamonašio u manastiru Novi Sion što ga je osnovao njegov stric, biskup u Patari. Još kao svećenik pročuo se po svom milosrđu prema siromasima. Izabran je za nadbiskupa grada Mire u Liciji. Za vrijeme careva Dioklecijana i Maksimijana bio je bačen u tamnicu. Sudjelovao je na prvom ekumenskom saboru u Niceji 325. godine. Istaknuo se karitativnim radom i čudesima. Umro je u Miri oko 350. godine, odakle su mu u 11. stoljeću moći prenesene u Bari, u Italiju. Zaštitnik je mornara i putnika. 

TROPAR, glas 4.: Kao pravilo vjere, kao uzor blagosti i kao učitelj uzdržljivosti, pokazao si se uistinu po svojim djelima stadu svome. Poniznošću uzdigao si se visoko, a siromaštvom stekao si bogatstvo, oče i svetitelju Nikola. Moli Krista Boga, da se spase duše naše!

KONDAK, glas 3.: U Miri pokazao si se, Sveti, kao revan svećenik. Ispunivši časno Kristovo evanđelje, položio si dušu svoju za narod svoj i spasio nevine od smrti. Po tome si postao svetac i veliki djelitelj Božje milosti.


 

 

Križevačka eparhija uključila se u akciju realizacije eduktivno-preventivnog projekta "Droge, ovisnosti i mladi", i pomogla tiskanju specijalizirane brošure Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja policije (IPA) koja će se besplatno dijeliti mladima i roditeljima na području grada Zagreba.


 

Proroci i sveci navješćuju Kristovo utjelovljenje

 

U tradiciji bizantskog obreda sredinom studenoga počinje svojevrsna “božićna korizma“, točnije božićni post, kao duhovna priprava za Božić, svetkovinu rođenja Kristova. U tom predbožićnom vremenu padaju razni svetački blagdani: Začeće presvete Bogorodice u krilu majke Ane, spomendani proroka, crkvenih naučitelja i svetih isposnika, zatim dvije nedjelje prije Božića koje se spominju svetih praotaca i otaca Kristovih. Bizantski obred se priprema na slavlje “sniženja“ (grč. kenosis) ili tjelesnog silaska, a time i svojevrsnog poniženja Riječi Božje kroz sliku “silaska“ svetih među nas, njihovih svjedočanstava i primjera. Tijekom prosinca u sinaksaru (menologiju ili mjesecoslovu) redom se nalaze likovi presvete Bogorodice, proroka, mučenika, biskupa, monaha i isposnika, kao da bi bogoslužje htjelo okupiti ove velike kršćanske likove, a s njima i nâs same, na zajedničko očekivanje i slavlja otajstva Utjelovljenja.

Presveta Bogomajka prisutna je u blagdanu 

Rimska Rota je i ove godine u svom „poslanju i služenju mjesnim Crkvama“ organizirala formacijski tečaj na temu „Formacijski tečaj u svrhu očuvanja braka i pastoralne brige za ranjene parove“ koji se održao u Rimu od 26. do 30 studenog 2019. Tečaj je bio namijenjen klericima i laicima koji su aktivni u dijecezanskim strukturama koje promiču pastoral obitelji, bilo da se radi o crkvenim sudištima, uredima za obitelj ili nekom drugom praktičnijem obliku pastorala s namjerom da se Crkva u cijelosti što više osvijesti o važnosti promicanja i pastoralnog rada s bračnim parovima. Tako je među sudionicima tečaja bilo pravnika, teologa, sociologa, psihologa i drugih stručnjaka kao i studenata sa postdiplomskih studija na rimskim papinskim sveučilištima. Kao svojevrsni kršćanski par i zaštitnici ovog pastoralnog programa služenja Rimske kurije potrebama mjesnih Crkvi više su puta tijekom tečaja naznačeni Priscila i Akvila. Posjet njihovim katakombama predviđen je kao mogućnost u popodnevnim satima zadnjega dana ovog formacijskog tečaja. Koliko je ova tema aktualna govori u prilog gotovo 500 prijavljenih sudionika sa svih pet kontinenata. Zbog iznimnog interesa za ovu temu predavanja su održavana u obližnjoj papskoj bazilici Sv. Andrije (San Andrea della Valle). Kroz teorijska izlaganja, praktične kazuse, teološka tumačenja i pravna razjašnjavanja sudionicima su

U subotu, 23. studenoga 2019., u Ljubljani, prijestolnici Republike Slovenije, na Božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga, koju je služio o. Milan Stipić, ordinarij Križevačke eparhije, u crkvi sv. Jerneja (Bartolomeja) svečano je preuzeta ta crkva koju je Ljubljanska nadbiskupija ustupila za potrebe grkokatolika u Ljubljani i okolici. Crkva je poznata u Ljubljani kao "Stara cerkev" i sprvi se puta spominje 1370. godine. Križevačkoj eparhiji pripadaju svi katolici bizantskog obreda (grkokatolici) u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Na liturgiji, koja je ujedno bila i spomen za sve žrtve genocida glađu (gladomor) u Ukrajini za vrijeme Staljinova režima 1930-ih godina, bili su nazočni i mons. Stanislav Zore, ljubljanski nadbiskup i metropolita, mons, Jean Marie Speich, apostolski nuncij u Sloveniji, o. Mihajlo Hardi, župnik Metlike, o. Gorazd Bastašić, župnik Draga, đakon Livio Marijan, kancelar eparhije, i franjevački župnik na području čije župe se nalazi ta crkva. Liturgiji, koju je pjevao Slovenski ekumanski muški zbor, su nazočili brojni grkokatolici kao i veleposlanik Ukrajine u Sloveniji Nj. Eks. Mykhailo F. Brodovych. Mons. Stipić je zahvalio ljubljanskom nadbiskupu mons. Zoreu na ustupanju ovog bogoslužnog hrama te pozvao grkokatoličke vjernike da se redovito u njemu i okupljaju. Naglasio je važnost sakramentalnog života i duhovnog zajedništva s Bogom i s bližnjima, jer samo tako čovjek raste u svojoj bogolikosti i u svojoj istinskoj čovječnosti. Na kraju liturgije služena je i Panahida za sve stradalnike gladomora u Ukrajini, a tom se prigodom obratio i ukrajinski veleposlanik Brodovych. Poslije liturgije

21. studenoga
 
TROPAR, glas 4.: Danas je početak milosti Božje i prednavještaj spasenja ljudskoga. U hramu Božjem na očigled sviju Djevica se pojavljuje i Krista svima navješćuje. Njoj i mi gromkim glasom kliknimo: Raduj se, ispunjenje Stvoriteljevog spasiteljskog nauma!
KONDAK, glas 4.: Prečisti Spasiteljev hram, dragocjena palača, sveta riznica Božje slave, Djevica, uvodi se danas u dom Gospodnji prinoseći sa sobom milost božanskog Duha. Anđeli Božji slave je i kliču: Gle! Ona je šator nebeski!

SINAKSAR: Prema apokrifnim spisima kada je Marija, kći Joakima i Ane, imala tri godine, roditelji ju iz Nazareta dovedoše u Jeruzalem i tu je predadu da u Hramu služi Bogu, kako su se bili zavjetovali. Naprijed su s upaljenim svijećama u rukama išle djevice, a za njima Marija sa svojim roditeljima. Pred Hramom je bilo 15 stepenica. Roditelji podigoše Mariju na prvu stepenicu, a onda se ona sama dalje popne do vrha. Tu je dočeka veliki svećenik Zaharija, otac sv. Ivana Krstitelja, i uvede je u Hram Gospodnji. Joakim i Ana prinesu tada prema propisu žrtvu, prime od svećenika blagoslov i vrate se kući, dok je Marija ostala u Hramu devet godina. U 12. godini života Marija se udala za Josipa iz Nazareta živeću u djevičanstvu cijeloga života.

“Isusova molitva“ ili “Molitva srca“ je vrlo drevna molitva kršćana, nastala među prvim kršćanskim monasima na Istoku. Vrlo je jednostavna i kratka, a u sebi sabire bit kršćanske vjere i molite. Sadrži riječi “Gospode Isuse Kriste, pomiluj me“ ili “Gospodine Isuse Kriste, smiluj mi se“. Uz ovaj oblik, imala je svoje razne inačice kroz razna povijesna razdoblja i razne duhovne škole koje su se bavile ovom molitvom. Najčešći dodatci, mada nisu jedini, su “Gospode Isuse Kriste (Sine Božji), pomiluj me, (grešnika). Također postoje i druge inačice. Najkraća je: “Gospode, pomiluj me“ ili “Gospode, pomiluj“. U današnje vrijeme kada je naš um slab i rastresen,

U Grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Jozafata u Rajevom selu, uoči spomendana pada Vukovara, 17. 11. 2019., održana je Panihida i potom procesija za sve poginule branitelje i civile vukovarskog kraja u Domovinskom ratu, među kojima su i mnogi grkokatolici. Službu je zajedno s rimokatoličkim župnikom i franjevcem održao župnik o. Oleg Zakaljuk. Vječni im spomen.

Foto:

(Vijest i slike: prigorski.hr) Svečanim koncertom u subotu je obilježeno 10 godina postojanja Katedralnog pjevačkog zbora Križevci. Svečanosti je prisustvovao veliki broj Križevčana, koji su na taj način dali podršku Zboru, a kojega je uz križevačkog vladiku u miru Nikole Kekića pokrenuo Ozren Bogdanović i protojerej stavrofor Mihajlo Simunović. Posjetitelji su tako na repertoaru mogli čuti skladbe: “Otče naš” Nikolaja Kedrova, “Kol’ slaven naš Gospod” Dimitrija Bortnjanskog, “Hvali duše moja” Krste Odaka, “Iže heruvimi” Mirka Kolarića te “Hvalite Gospoda s nebes” Josifa Bokšaja uz solo pojevanje sopranistice Lane Čakije. U drugom dijelu koncerta Katedralnom zboru se pridružilo Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik, a na repertoaru su se našli: Hans Leo Hassler “Cantate Domino”, Adalbert Marković “Veličit”, Ola Gejlo “The Ground” i Stevan Mokranjac “Budi imja Gospodne”. Predjsjednik Katedralnog zbora te voditelj oba zbora je Ozren Bogdanović. Voditelj programa bio je Ottone Novosel Franz, a koncert su poduprli Križevačka eparhija i njezin ordinarij mons. Milan Stipić, koji je koncertu prisustvovao zajedno s eparhijskom kancelarom Livijom Marijanom. Ispred Grada Križevaca koncertu je prisustvovao pročelnik Sandro Novosel, a koncertu je prisustvovala i ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige Križevci Branka Špoljar.
Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=223&v=vOMgtBY4FTA&feature=emb_logo 

Fotogalerija: 

Od 14. studenoga do uključivši 24. prosinca (Badnjak), prema Tipiku (crkvenom pravilu) traje Božićni post. Post nalaže odricanje od mesa, mliječnih i životinjskih proizvoda (mlijeko, sir, jaja).  Ulje i vino su dozvoljeni svakog dana, osim srijede i petka. Subotom i nedjeljom dozvoljeno je jesti ribu, kao i na svetkovinu Uvoda presvete Bogorodice u Hram (21. studenoga), bez obzira u koji dan padne. Uz odricanje od hrane, najvažnije osobine posnog vremena jesu odricanje od grijeha, molitva, milostinja, ispovijed i pričest.

Mnogi ovih dana govore kako im je dosta ovog adventsko-božićnog ludila i konzumizma, kako žele Božić i ovo vrijeme iščekivanja proživjeti dublje, duhovnije i kvalitetnije. I pitaju kako se u istočnom obredu ovo vrijeme proživljava. Kršćanske Crkve bizantskog i svih drugih istočnih obreda (armenskog, koptskog, sirijskog…) od 15. studenoga do blagdana Rođenja Gospodnjega drže božićni post. To bi bio jedan vid istočno-kršćanskog “došašća”. Božićni post je vrijeme od 40 dana prije velikog blagdana