Početak Velikog i časnog posta (svete Četrdesetnice)

Radosno započnimo presveto vrijeme posta. Zablistajmo svjetlim zrakama svetih zapovijedi Krista, Boga našega: sjajem ljubavi i blještavilom molitve, snagom prave hrabrosti i čistoćom svetosti! Odjeveni tako haljinom svjetla, pohitimo prema svetom Uskrsnuću trećega dana koje svijet obasjava slavom vječnoga života! (Sjedalan 1., Jutrenja, Ponedjeljak prvog tjedna Velikoga posta)

KONDAK, glas 1.: Nastavniče mudrosti, prosvjetitelju razuma, učitelju neukih i zaštitniče nevoljnih, okrijepi i prosvijetli srce moje, Vladaru. Podaj mi riječ, Ti Riječi Očeva, pa neću kratiti usnama svojim, da Ti vape: O Bože milostivi, sagriješih, pomiluj me.

Na Siropusnu nedjelju Crkva pred nas stavlja temu Adamova izgnanstva iz raja, čovjekova pada i duboke općeljudske čežnje za povratkom u svoje prvotno i izvorno stanje krune i vrhunca Božjega stvaranja. Zove se "siropusna" jer s ovom nedjeljom se "puštaju" iz prehrane mliječni proizvodi i započinje vrijeme posta. U ponedjeljak je tako prvi dan Velikoga i časnoga posta, kada je cijela Crkva pozvana na strogi post. Veliki post ili Sveta Četrdesetnica traje do Velike subote uključivo. Vrijeme je to Posnog trioda (Triodion ili Tropjesnec) - liturgijski zbornik u kojem se nalaze svi tekstovi za Večernju, Jutrenju i Liturgiju u vrijeme Veligoa posta. Prema tradciji, tijekom Velikog posta ponedjeljak, utorak i četvrtak su "aliturgijski dani" (kada se ne služi Liturgija), srijedom i petkom služi se Liturgija pretposvećenih darova. Preko tjedna se navečer moli ili služi Veliko povečerje s Velikim pokajnim kanonom sv. Andrije Kretskoga koji je razdijeljen za svaki dan u tjednu. Na svim molitvama dodaje se Molitva sv. Efrema Sirskog i čini "metanije" (veliki, zemni pokloni). S velikoposnom Večernjom na Siropusnu nedjelju uvečer svijetla pokrivala na oltaru, proskomidikonu, tetrapodu i analoju poslije podne se zamjenjuju crvenima. Na svršetku Večernje obavi se Čin praštanja. Velikoposna večernja nedjeljom uvečer i sva ostala bogosluženja od ponedjeljka do petka uvečer služe se u crvenim ili drugim tamnim rizama. Zabranjeno vrijeme za svadbe.