6. listopada

Jedan od dvanaestorice apostola nadimkom Blizanac. Prvoga dana u tjednu uskrsli Krist javi se apostolima, ali s njima ne bijaše apostol Toma. Kad mu rekoše da su vidjeli Gospoda, on ne povjerova, nego reče: Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati (Iv 20, 25). Nakon osam dana bijahu svi apostoli zajedno. Javi im se ponovno uskrsli Krist. Okrene se Tomi i reče mu: Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran! Odgovori mu Toma: Gospode moj i Bože moj! Reče mu na to Isus: Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju! (Iv 20, 27 - 28). Poslije silaska Duha Svetoga Tom krene propovijedati evanđelje u Indiju, gdje je mnoge obratio na kršćansku vjeru i utemeljio Crkvu. Današnje kršćanske Crkve na malabarskoj obali (Kerala) u jugo-zapadnoj Indiji (Siro-malabarci, Siro-malankarci) s ponosom se nazivaju „Tomini kršćani“. Apostol Toma završio je mučeničkom smrću svoj ovozemaljski život.

TROPAR, glas 2.: Bio si učenik Kristov i član zbora apostolskoga, o slavni Toma. Nevjerom si posvjedočio uskrsnuće Kristovo i dodirom ruke provjerio si predragocjenu njegovu muku. A sada nam izmoli mir i veliku milost.

KONDAK, glas 4.: Milošću mudrosti ispunjen Kristov apostol i istinski sluga, raskajan Tebi klicaše: Ti si moj Bog i Gospod.