Ako ti, o čovječe, ne oprostiš svakome tko je prema tebi zgriješio, nemoj se zamarati postom. Ako ne oprostiš dug svome bratu, na koga si iz nekog razloga ljut, onda uzalud postiš - Bog te neće prihvatiti. Post ti neće pomoći dok se ne ostvariš u ljubavi i u nadi vjere.

Tko posti i ljuti se, i u srcu gaji neprijateljstvo, takav mrzi Boga i spasenje mu je daleko (Sv. Efrem Sirski)

Što je pravi post? Najviše je potrebno da onaj koji posti obuzda ljutnju, da se navikne na blagost i poniznost, da ima skrušeno srce, da odagna nečiste misli i želje, da ispituje svoju savjest, da preispituje svoj um i da provjerava što se dobroga učinilo na primjer u ovom tjednu i koji se  nedostatak kod sebe ispravio. Ovo je pravi post (Sv. Ivan Zlatousti)

Pogledajmo što post čini: liječi bolesti, izgoni zloduhe, otklanja zle misli, čisti srce. Ako je koga čak i zahvatio nečisti duh, neka zna da se ovaj rod, po riječi Gospodnjoj, "izgoni samo molitvom i postom" (Matej 17,21) – Sv. Atanazije Veliki

Ne zanemaruje Četrdesetodnevnicu jer ona predstavlja oponašanje Kristova načina života (Sv. Ignacije Bogonosac)

Nije stvar samo u tome da svaki dan dolazimo u crkvu, da neprestano slušamo jedno te isto i da postimo cijelu Četrdesetnicu. Ne! Ako mi, neprestano dolazeći ovamo i slušajući pouku, ne stječemo ništa i ne izvlačimo dobra za svoju dušu od vremena posta onda nam sve to ne pribavlja nikakve koristi, nego nam je na veću osudu, ako unatoč takvoj brizi Crkve za nas ostajemo isti kao i prije. Zato ne govori mi da si toliko dana postio, da nisi jeo ovo ili ono, da nisi pio vina, da si trpio oskudicu. Međutim, pokaži mi jesi li od gnjevnoga čovjeka postao blag, jesi li od okrutnoga postao dobrohotan. Ako si pun gnjeva, zašto tlačiti svoje tijelo postom? Ako su u tebi mržnja i pohlepa, kakva je korist od pijenja samo vode? Ne činimo beskoristan post: jer se po samom postu kao postu ne penje u nebo (Sv. Ivan Zlatousti)