Ispis

U nedjelju 28. ožujka, po završetku sv. Četrdesetnice, i u župi Pokrova presvete Bogorodice proslavljen je spomen Kristova ulaska u Jeruzalem blagdanom Cvijetnice. Blagoslovljene su i razdijeljene grančice vrbe i masline koje su za tu prigodu pripremili članovi Crkvenog odbora. Cvjetnica je blagdan radosti i klicanja koje proizlazi iz topline susreta s Kristom. Ovim blagdanom ujedno započinje i Cvjetni triod, te Tjedan muke Gospodnje. Liturgiju, blagoslov grančica, i blagoslov igrališta predvodio je mr.sc. Vladimir Sedlak, petrovački župnik i biskupski vikar, koji je u svim slavljima uputio prigodnu riječ naglašavajući prirodu, i u duhu godišnje proslave Vazma, značenje blagdana Cvjetnice, za naš kršćanski hod  u ciklusu liturgijske godine, te životne svakodnevice.

U popodnevnim satima blagoslovljeno i za uporabu otvoreno novo igralište u spomen stradalog petogodišnjaka Borisa Vaseleka, najmlađe petrovačke žrtve u Domovinskom ratu. Igralište je ujedno i spomen na najmlađu žrtvu Domovinskog rata u Petrovcima, petogodišnjaka Borisa Vaseleka ujedno i najmlađe žrtve u cjelokupnoj povijesti petrovačke grkokatoličke župe. Otvaranju su nazočili brojni uzvanici

kao i domaći mještani, među njima i brojni mališani. Nazočan je bio i djed pokojnog Borisa g. Vladimir Keteleš. Okupljenima su se obratili g. Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski, načelnik općine Bogdanovci g. Marko Barun, biskupski vikar i petrovački župnik mr.sc. Vladimir Sedlak i dr. Vrpcu su prerezali načelnik općine i predsjednik mjesnog odbora Petrovci g. Mirko Hardi, nakon čega je uslijedio obred blagoslova djece koja su za ovu priliku imala maslinove grančice kao spomen na Kristov ulazak u Jeruzalem, te blagoslov samog igrališta.

Projekt dječjeg parka rezultat je osluškivanja potrebe mještana za jednim kvalitetnijim sadržajem za najmlađe, te suradnje općine Bogdanovci, UHDDR-a Petrovci, gđice Ani Galović, autorice knjige „Mama ne vidim nebo“ o stradaloj djeci Vukovara i okolice u domovinskom ratu, te petrovačke grkokatoličke župe Pokrova presvete Bogorodice.

Pred igralištem je postavljena ploča koja svjedoči o stradanju petogodišnjeg Borisa, kojeg je 1.10.1991. prilikom okupacije Petrovaca pogodio geler JNA granate. Naime, toga dana, svi mještani dobili su zapovijed izaći na ulicu pred kuću kako bi pozdravili vojsku koja je ulazila u selo. U jednom trenutku Petrovce su zasule granate i među inima pogođen je i na mjestu ubijen mali Boris.

Cvijetnicu, blagdan kojim slavimo Kristov ulazak u Jeruzalem, odabrali smo kao dan otvaranja i blagoslova igrališta, uvjereni kako ovaj mali petrovački mučenik svoj „Hosana“ kliče pred Gospodom u slavi Kraljevstva nebeskog. (V. Sedlak)