Svećenici Križevačke eparhije, koji pastoralno djeluju na području dvaju dekanata: Slavonskog i Srijemskog, okupili su se, 20.02.2020. u Piškorevcima na svoj prvi redoviti ovogodišnji susret. Iako u manjem broju, ipak kao očevi i glavari svojih obitelji, te duhovni očevi povjerenih im župskih zajednica, u Jubilarnoj godini sv. Josipa, načinili su svoj prvi zajednički duhovni korak utječući se molitveno ovome vrlom zaštitniku sveopće Kristove Crkve. Riječ pozdrava pristiglim svećenicima, te uvodnu misao uputio je biskupski vikar za Slavoniju i Srijem mr.sc. Vladimir Sedlak. Nakon uvodne riječi uslijedila je molitva akatista Sv. Josipu, pobožnost vlastita bizantsko-slavenskoj tradiciji Crkve, koja prema Apostolskom pismu pape Franje „Patris corde“ uz uobičajene uvjete kao i kod moljenja litanija sv. Josipa, nosi mogućnost primitka potpunog oprosta. Ovaj akatist sa staroslavenskog na hrvatski jezik uz stručnu suradnju jezikoslovaca, stručnjaka za liturgijsku glazbu, teologa i duhovnika priredio je svećenik Križevačke eparhije i profesor na KBFu u Zagrebu dr. Taras Barščevski. Temu susreta: „Nadbiskup Gabrijel Bukatko - lik i djelo pastira i duhovnog oca“ izložio je 

o. Igor Sikora, župnik piškorevački i donjoandrijevački. Upravo u Donjim Andrijevcima, rođen je ovaj duhovni velikan, sudionik Drugog Vatikanskog sabora, upamćen po lijepom pjevanju i mudrim interventima na saborskim sjednicama. Kao vrli duhovnik i pastir bio je ponajprije biskup Križevačke eparhije, a zatim usporedno i beogradski nadbiskup te apostolski administrator Banata. Prigodom 40. obljetnice njegove smrti htjeli smo kao svećenici približiti lik i djelo ovog velikog duhovnog pastira i sina Slavonske ravnice.

Biskupski vikar svećenicima je potom službeno prenio odluke i dekrete križevačkoga biskupa vladike Milana Stipića, po pitanju novih imenovanja i razrješenja na službama u Križevačkoj eparhiji. Razgovaralo se i o označavanju godine Sv. Josipa u župama Slavonsko-srijemskog vikarijata, kao i o hodočašću slavonskih i srijemskih grkokatoličkih župa u nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovac. Predviđeno je također da lik – ikona sv. Josipa kroz ovu jubilarnu godinu kruži u našim župama i da se potiče pobožnost prema ovom Božjem ugodniku. Predloženo je zatim kako bi se dosadašnjem ravnatelju eparhijskog Caritasa o. Ivanu Radeljaku, s obzirom na svu pomoć koju je kao ravnatelj Caritasa mandat svoje službe, a osobito u vrijeme poplave u Rajevom Selu uputio našim župama, kao znak zahvale po rukama biskupskog vikara u ime dekanatskih povjerenika, župnih koordinatora, volontera i korisnika naših Caritasa uruči križ sv. Damjana, koji znakovito u sebi povezuje: franjevačku duhovnost, Crkvu u potrebi, te ikonografski stil prikazivanja vlastit tradiciji biskupije u kojoj je kao ravnatelj Caritasa godinama nesebično služio.

(o. Vladimir Sedlak, biskupski vikar)