Vatikan: Nova knjiga o Istočnim Katoličkim Crkvama

Oriente Cattolico – trotomna knjiga o Istočnim Katoličkim Crkvama iznosi jasno da te Crkve doprinose kršćanskom jedinstvu time što jednostavno jesu to što jesu, što postoje i što čuvaju svoju liturgijsku, duhovnu, teološku i disciplinsku baštinu (CNS). Piše: Cindy Wooden, Catholic News Service, 5. travnja 2018.

RIM – Povijest kršćanske obitelji sadrži i priče o tome kako su se njezine istočne i zapadne grane odvojile, otuđile jedne od druge, pokušale pomiriti, ranjavali jedni druge i kako danas pokušavaju zajednički djelovati na dobrobit sadašnje svoje djece i budućih pokoljenja. Međutim, to je i povijest herojske vjere, nepokolebljivosti i čežnje za jedinstvom pred opasnostima i progonima, kao i suvremena priča o izazovima i uspjesima što ih donosi postojanje različitosti i baštine što prije obogaćuju, nego dijele čitavu obitelj. Sve te priče, ispričane s gledišta istočnih katolika, skupljene su u djelu od 1200 stranica u tri toma, nazvanim Oriente Cattolico (Kršćanski Istok), u izdanju Kongregacije za Istočne Crkve. Trebalo je 14 godina da se obiteljsko stablo pokupi i istraži obiteljska povijest, a u čemu je sudjelovalo tucet znanstvenih strtučnjaka, biskupa i poglavara Istočnih Katoličkih Crkava. Zadnje što je Kongregacija izdala je knjiga o svim tim crkvama zajedno još 1974. godine.

Radom je rukovodio redovnik Reda sv. Pavla o. Ronald G. Roberson, pomoćni ravnatelj Sekretarijata za ekumenska i međuvjerska pitanja Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država. Prije nego se je prihvatio ovog velikog projekta Vatikana, napisao je djelo Istočne Katoličke Crkve: Kratki pregled, koje je kao popravljeno izdanje sedam puta tiskano.  Rad na engleskom izdanju još je u početnoj fazi. Skori prijevod na engleski nije tako skoro za očekivati, kazao je autor, ali će svakako trajati manje nego što je trajalo pisanje talijanskog izdanja.  “Trajalo je dugo zbog same metodologije koju smo koristili u izradi tekstova“ - rekao je. “Kao prvo, tražili smo stručnjaka da izradi radni predložak, onda smo to slali drugom stručnjaku na doradu i recenziju, zatim opet poglavarima dotičnih Crkava kojih se tiče i na koncu Kongregaciji  na završnu recenziju i dozvolu tiskanja.“

U velikoj obitelji Katoličke Crkve, obitelji koja ima oko 1.3 bilijuna pripadnika, Istočne Katoličke Crkve čine oko 17.7 milijuna, prema vatikanskoj statistici koju Oriente Cattolico koristi. Ukrajinska Katolička Crkva je brojem najveća s oko 4.5 milijuna pripadnika, a za njom blizu slijedi Siro-malabarska Katolička Crkva s preko 4,2 milijuna. Najmanje crkvene zajednice predstavljene u knjizi jesu Apostolski Egzarhati bizantskog obreda Grčke i Turske, koji zajedno broje tek oko 6 tisuća pripadnika, kao i Ruska Katolička Crkva s oko 3 tisuće.

Novo izdanje predstavlja povijest i sadašnje stanje istočnih Crkava, prema redu svoga ustroja, pa tako imamo:

-  Šest “patrijarhijskih Crkava“, to jest onih koje imaju patrijarha i visoki stupanj autonomije premda u jedinstvu s papom. To su Koptska, Sirska, Melkitska, Maronitska, Kaldejska i Armenska Katolička Crkva.

- Četiri Crkve na čijem čelu je veliki nadbiskup, a koje imaju uglavnom veliki dio autonomije koje imaju i patrijarhijske Crkve. To su: Ukrajinska, Siro-malabarska, Siro-malankarska i Rumunjska Katolička Crkva.

- Četiri “metropolitanske Crkve“ na čijem je čelu nadbiskup. To su Istočna Katolička Crkva Etiopije i Eritreje, zatim Rutenska metropolija u SAD-u, Slovačka Katolička Crkva i Mađarska Katolička Crkva.

- Devet je Istočnih Katoličkih Crkava koje su eprahije ili apostolski egzarhati, slične biskupijama i apostolskim vikarijatima u Latinskoj Crkvi. To su: Italo-albanske eparhije u Italiji, Križevačka eparhija u Hrvatskoj, Rutenska eparhija Mukačevo u Ukrajini, Bugarski egzarhat u Sofiji, Grčki i Turski egzarhati, Makedonski, Češki i Srpski egzarhati te Egzarhatski manastir sv. Marije Grottaferrata u Italiji.

- Tri Istočne Katoličke zajednice bez svoje hijerarhije: Bizantsko-ruski katolici, Bjeloruski katolici i Istočni Katolici južne Albanije.

Pišući predgovor za Oriente Cattolico, kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za Istočne Crkve, kazao je da je knjiga napravljena tako da katolici sa sigurnošću “upoznaju, poštuju i prigrle Crkve Istoka koje su u punom zajedništvu s Rimskom Apostolskom Stolicom“, zatim da bude izvor za promišljanje i svjetovanje glede Istočnih Katoličkih Crkava i na koncu da se oda “priznanje Crkvama kršćanskoga Istoka – i katoličkim i pravoslavnim – i njihovim brojnim mučenicima i svjedocima vjere“. Nažalost, napisao je, “danas se ponavljaju slične tragedije i kršćani Istoka plaćaju visoku cijenu zbog mržnje koja se sručila na kršćane ili zbog podjele među njima samima.“

Podjele i posebno napori da ih se prevlada zauzimaju osobito mjesto u ovim tomovima, i to ne samo na razini međunarodnog dijaloga Katoličke s Pravoslavnim i Staroistočnim Crkvama. Tako knjiga ima i posebno poglavlje o ekumenizmu i Zakoniku Kanonskog prava Istočnih Crkava, naglašavajući čvrsto stajalište Zakonika gledom na obveze svih katolika da djeluju i mole za jedinstvo. Knjiga priznaje da je bilo brojnih pokušaja “latinizacije“ Istočnih Crkava u jedinstvu s Rimom, da bi izgledale što sličnije i bile “bliže“ ostaloj katoličkoj zajednici. Međutim, Zakonik upravo inzistira na tome da Istočne Katoličke zajednice pridonesu taženju kršćanskog jedinstva tako što će biti baš ono što jesu, vjerne svojim vlastitim izvornim liturgijskim, duhovnim, teološkim i disciplinarnim predajama, koje sadržavaju i obje prakse – neoženjenog i oženjenog svećenstva.

Zadnjih 50 godina pape su inzistirale na tome da je zadatak liječenja rana podjele u kršćanskoj obitelji upravo to da se polazi od poštovanja i uvažavanja identiteta i baštine Istočnih Crkava i koje treba pokazati sliku ponovne uspostave punog jedinstva bez žrtvovanja identiteta malih zajednica zbog brojčano većih.

Preveo: đakon Livio Marijan